Posted inБез категория

За 14 години управление на Чавес бедните във Венецуела са намалели от 21 на 7 процента

Какъв е средностатистическият венецуелец? Последното преброяване показва, че чрез попълване на въпросници, над половината жители на родината на Симон Боливар в графата „цвят на кожата“ са записали „мулат“ или „мулатка“.  Белите са 42 на сто, тъмнокожите- 3%. Само 3% от населението на страната смятат, че са  местни  жители и принадлежат към различните индийски племена, най-голямото от които се нарича вайю, следват варао и кариня, юкпа и яномами.

Населението на Венецуела е 28,9 милиона души, заяви председателят на Националния институт по статистика Елиас Елхури.

Според последното преброяване на населението, жените съставляват 50,3% от населението на Венецуела, мъжете са съответно – 49,7%. Населението е съвсем младо, а средната възраст на венецуелците е  26 години. Половината от населението са хора  на възраст от 15 до 64 години, 43% – деца и юноши на възраст под 15 години, а хората на възраст 65 и повече години са почти 6%. 5 на сто от участниците в преброяването, съобщават, че са родени извън Венецуела.

77 процента от населението живее на Венецуела в гета и квартали за бедни, а  90 процента от възрастните  имат мобилни телефони, 80 на сто – перални машини, 75% – платена телевизия, 64% –  стационарни телефони, 56% – компютри, 64% имат микровълнови фурни и диск плейъри.

За по-малко от 14 години управление на президента Уго Чавес, броят на венецуелците, живеещи в крайна бедност е намалял от 21 на 7 на сто и в момента възлиза на 2,5 милиона. 800 000 от тях са деца на възраст под 5 години.

И накрая, като последен щрих към портрета на средния венецуелец: в страната с най-евтиния бензин в света 2 цента, само 28% от населението имат коли, други 8%  са  собственици  на мотоциклети, пише ИТАР-ТАСС.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *