Символът на Русия – брезата започва да загива

    Още от  2010 г.  започнах да забелязвам  масова гибел на брези в град Самара, както и в близките градове и  в целия регион. Дърветата са сухи (само брезите! – бели скелети и  без листа. В града те не са били отрязани, очевидно властите всеки път остават с надеждата, че следващата пролет  дърветата ще оживеят.

    Но чудеса не се случват. Освен това тази смъртоносна епидемия  поради някаква причина не обхваща всички брези: сред група от мъртви дървета  могат да се забележат и такива със зелени листа, сякаш нищо не се е случило. Търсене в  Интернет показва същия проблем и в други региони на Русия, значи това не е само местен проблем. Някои експерти твърдят, че вината за смъртта на дърветата е на гъсениците. В това може   да се повярва, ако те  са убили всички брези в гората. По някаква причина  гъсениците изяждат брезова горичка, но оставят в нея няколко дървета непокътнати ? Може би причината е в друго?

    Но какво точно? Неидентифицирани насекоми вредители, ново заболяване, изменението на климата, последствията на „химическите пръскания“? Случайно ли загиват само брезите – символът на Русия?

    „Земни хроники“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *