Posted inБез категория

РЗС: Очакваме решение от БСП и Кунева за цената на хляба

Защо Кунева мълчи за цената на хляба? Защо не защити потребителите? Нали те й даваха огромна заплата като еврокомисар за защита на потребителите. Или пак играят роли с БСП – те започват, а тя довършва или обратно теми, удобни за бъдещата тройна коалиция ДПС-БСП-Кунева. Очакваме решение от БСП и Кунева – Пръмова за цената на хляба и от него ще проличи дали са готови за властта.

По принцип БСП е партията, която най-малко има право да се изказва по въпроса за цената на хляба, при условие, че именно тяхно правителство доведе България до зърнената криза през 1996 г. Не друго, а точно тяхното управление осигури рязък скок в цените на всички стоки от първа необходимост, истерия сред хората и километрични опашки пред магазините.

Нещо повече, цинизмът на социалистите достига връхна точка, когато цитираха Мария Антоанета. Ние, за разлика от БСП имаме по-дълга памет и помним кой първи в България използва израза „Като няма хляб, яжте пасти!”. Това e заместник министър-председателя и министър на земеделието Светослав Шиваров в социалистическото правителство на Жан Виденов.

Нормално е във всяка икономика да има движение при стойността на дадена стока, съобразно пазарната конюнктура и световната борсова търговия. Правителството не трябва да прави опити чрез административни механизми да регулира цените на хляба, връщайки ни към ерата на комунизма. Монополизирането на зърнопроизводството от няколко едри арендатори-латифундисти е в основата на пазарните дисбаланси и там трябва да се търси разковничето на проблема.

От 1989 г. цената на хляба се определя от пазара, а не от държавата. Освен това опитът за непазарна регулация на цените обикновено води до обратен ефект – тяхното покачване.

Затова считаме, че вместо изкуствено поддържане на цените на която и да е стока в разрез с борсовите механизми, държавата трябва да предприеме мерки по две основни направления – повишаване жизнения стандарт на гражданите и стриктно спазването на правилата за лоялна конкуренция.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗС

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *