Posted inБез категория

Нов щам на птичия грип заплашва хората

Вирус, възникнал от една от формите на птичия грип през 2002 г., е мутирал и е станал по-опасен. Сега, според експерти, той може да представлява заплаха за хората, пише NY Times.

Очевидно, H3N8 е първият вирус, който се среща в птици и морски бозайници. Масовата смъртност на тюлени в Нова Англия през последната година, се свързва именно с него. Според експерти, няколко стотин тюлени са заразени от птици, и сега е възможно  подобна съдба да сполети и други бозайници.

В общността на микробиолозите на САЩ считат, че еволюиралият вирус може да повлияе неблагоприятно на дихателната система на човека. В категорията на риск са хора с астма и намален имунитет.

Новият вирус е по-опасен от обичайния птичи грип. Според статия в онлайн списанието mBio, изследователският екип, ангажиран  с H3N8, припомня, че от птичи грип са загивали само при близък контакт с птици, а мутиралият вирус се предава много по-лесно и по-бързо.

„Ако вирусът се адаптира към бозайниците, може да причини вреда на хората. H3N8 безусловно изисква наблюдение,.“ – казва професорът по епидемиология и един от   авторите на изследването, кото ще продължи през септември край на бреговете на Нова Англия, където заразата предизвика епидемия сред тюлени.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...