Posted inБез категория

„Гардиън“: Политиците в бившия социалистически блок застрашават свободата

Абсурдният, но злокобен арест на беларуски редактор, публикувал снимки на плюшени мечета,  само един пример за начина, по който бившите съветски сателити  и свързаните с тях източноевропейски комунистически страни, не    позволяват свободата на пресата да процъфтява.

Организацията на медиите в Източна Европа, която следи настроенията в ред държави, наскоро изрази „загриженост“ от поведението на властите спрямо журналистите.

Макар че се водят „републики“, малък брой от въпросните страни са наистина демократични. Част от тях са чисто и просто автокрации, които не спазват човешките права на гражданите си и потъпкват свободата на словото, изтъква коментатор на „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Политическите лидери в тези държави ограничават медиите, като арестуват журналисти и повдигат срещу тях измислени обвинения. Те пренебрегват физическите разправи с журналисти, като не ги разследват никога и отказват да дават лицензи на нови радия и телевизии.

Те също извършват пропаганда, като отричат автентичността на материалите, изготвени от чуждите медии. Словесните нападения над издания, било то родни или чуждестранни, са ежедневие.

В Румъния, например, временно изпълняващият длъжността президент Крин Антонеску обяви публикациите на „Вашингтон пост“ и френския „Монд“ за „заразни“ и опетняващи имиджа на Букурещ пред света.

А в съседна България премиерът Бойко Борисов нападна медиите заради скептицизма им към вътрешното министерство, като заяви: „Който критикува МВР, обслужва мафията“.

В Черна гора политическият лидер Мило Джуканович, който бе основна фигура на политическата сцена в продължение на две десетилетия, настоя, че целта на местните „Вести“, „Дан“ и „Монитор“ е да „унищожат и оклеветят“ страната, както и самия него.

В Сърбия пък държавният глава Томислав Николич обеща по време на предизборната си кампания, че ако дойде на власт, ще нареди на обществената РТС да отразява всяко едно негово движение и решение. „Защото съм президентът на Сърбия“, изтъкна той.

В Босна и Херцеговина Милорад Додик – президентът на Република Сръбска, обвини Лиляна Ковачевич в лъжа и я изгони от пресконференция, като я предупреди да не се връща никога.

Косоварът Халил Матоши от „Коха Диторе“ бе пребит зверски от трима непознати на 10 юли, докато се прибираше към дома си в Прищина.

В Беларус Ирина Калип – кореспондент на „Новая газета“ в Минск, откри кокоша глава, увита в найлонова торбичка, в пощенската си кутия. Това бе поредното предупреждение към нея, след като в миналото бе пребивана и заплашвана многократно.

В Украйна пък започна разследване на Микола Княжитски – директор на частна национална телевизия. Целта на властите е да открият дали журналистът е „укривал данъци“, което според „Репортери без граници“ е вид тормоз.

Но списъкът не се изчерпва само с това. В Русия – страната, която някога управляваше тези „републики“ директно, а днес го прави прикрито, положението е още по-тежко. Нарушенията на свободата на словото там са позорни.

Според генералния секретар на Организацията Оливер Вуйович, „политиците (в тази част на континента – б.р.) трябва да разберат, че свободата на медиите е основата на демокрацията“.

И той, разбира се, е прав. Демокрацията и свободата на словото вървят ръка за ръка. Едното не може без другото.

Оригинално заглавие: How political leaders in former Soviet states threaten press freedom

http://europe.actualno.com/Gardiyn-Politicite-v-bivshija-soc-blok-zastrashavat-svobodata–news_394509.html

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *