Posted inБез категория

Откриха лекарство против болестта на Алцхаймер

Може би в областта на медицината в близко бъдеще ще се появи голямо откритие – болестта на Алцхаймер, която днес не може да бъде спряна от никакви лекарства, може да бъде излекувана.

У четирима доброволци, които са се съгласили на  експеримен, развитието на болестта е спряно- в рамките на три години са им прилагани интравенозни  инжекции с имуноглобулини. След въвеждането на антителата паметта и психическото състояние на доброволците спряло да се влошава. Това е важна следа за лекарите, тъй като до сега при пациенти с това заболяване е било възможно само облекчаване на симптомите. Един от факторите, усложняващи този проблем е, че болестта  много трудно   се открива в  ранен етап. Изразени симптоми могат да се появят след 10 години. Ето защо  терапията досега са  облекчава симптомите, и да се направи нещо, обикновено е   твърде късно.

Освен търсене на лекарства, учените правят изследвания за ранна диагностика на болестта на Алцхаймер, използвайки различни техники. Те включват анализ на носната лигавица, цереброспиналната течност, томография. В допълнение се  използват и психологически техники, които позволяват да се идентифицират когнитивни промени.

Засега е твърде рано да се говори за пълноценно откритие защото тестът е правен само на четирима души, следователно няма и ясна статистика. Имунолози планират подобен експеримент с 360 участници. Те предполагат, че полезният ефект се появява в резултат на прилагане на имуноглобулин от здрави донори – антителата атакуват протеините, които причиняват болестта на Алцхаймер. Но засега всичко това може да се счита само за предположение, тъй като учените не са разбрали защо, например, имуноглобулините преминават през кръвно-мозъчната бариера.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...