Японските власти: аварията в АЕЦ „Фукушима -1 “ е причинена от човешки грешки

    Аварията в японската атомна електроцентрала „Фукушима-1“ е резултат от грешка на оператора на централата, а не заради земетресението и цунами. Това се твърди в  доклад, публикуван днес от специална комисия на парламента на Япония. Според констатациите на Комисията, отговорността е на оператора на АЕЦ Tokyo Electric Power Сompany (TEPCO)) и държавните служби  за контрол на атомната енергия.

    „Аварията във „Фукушима-1″не е природна, а причинена от човек катастрофа. Атомната електроцентрала не е била подготвена нито за голямо земетресение, нито за цунами, „- гласи съобщение на  Комисията, цитирано от ИТАР-ТАСС.

    Също така, докладът съдържа обвинения срещу тогавашния министър-председател Наото Кан.  Според Комисията, той непрекъснато се е намесва в хода на ликвидациите, което е довело до хаос и некоординирани действия на службите за спешно реагиране.

    Освен това на критика са подложени и действията на специалистите от TEPCO веднага след инцидента, неоперативната информация за гражданите за  произшествието и неефективната евакуация на хората.

    С констатациите на парламентарната комисия не е съгласна  компанията TEPCO. Според тяхното вътрешно разследване, като основна причина за аварията се посочва  неочаквано високата вълна цунами.

    Както по-рано писа 30думи,  аварията в японска атомна електроцентрала „Фукушима-1“ стана през март 2011 г. след силно земетресение и цунами. Бедствието извади от строя охладителните системи, в резултат на което започна масивно изтичане на радиация в морето и атмосферата. Инцидентът е най-голямата радиационна катастрофа след взрива в Чернобил и доведе до преразглеждане на програмата за ядрена енергия в целия свят.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *