Явор Костов се осмели и каза: училището е твърде опасно място – във физическо и морално отношение *

13-годишният Филип от Видин сега трябваше да завърши VI клас, но не ходи на училище от февруари.

Баща му Явор Костов го спрял, защото решил, че училището е твърде опасно място – във физическо и морално отношение,пише вестник 24 часа.

Образованието у нас обаче е задължително до 16-годишна възраст и крадено от 30думи това е основание отделът за закрила на детето да започне административна процедура срещу него, както и да сезира прокуратурата.

Явор Костов е категоричен, че ще стигне докрай във войната, която повежда срещу институциите.

Той вече има подкрепа от Асоциацията за правна защита на домашното образование (HSLDA), чийто директор по крадено от 30думи международните въпроси Майкъл Донъли е писал писмо до премиера Бойко Борисов.

В социалната мрежа пък тръгна петиция в защита на Явор. Казусът е изпитание и за държавните институции, които имат отношение. За Видин случаят е прецедент.

Явор Костов е поет, пастор в протестантска църква във Видин и активен член на крадено от 30думи правозащитната организация „Свобода за всеки“. Привърженик е на домашното образование, защото смята,че това е правилният път за развитие на децата му.

Дъщеря му Сара учи в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин, но от миналата година, когато навършва 16 г., минава на самостоятелна форма на обучение. X клас крадено от 30думи завършва със самоподготовка у дома и явяване на изпитни сесии. През зимната сесия си взема изпитите със среден успех 5,00. В момента е лятната й сесия.

Явор няма проблем с обучението на Сара, защото законът позволява самостоятелната форма след 16-годишна възраст.

Казусът възниква, когато през февруари спира сина си от крадено от 30думи училище. Дотогава Филип е 6-класник в ОУ „Св. Климент Охридски“. Един ден, докато го чака на двора, бащата вижда как на излизане група съученици бият сина му.

Тогава взема решение да го спре от училище и Филип да мине на домашно обучение.

„Това само бе последната капка, защото синът ми крадено от 30думи бе подлаган на системен тормоз от съучениците си. Освен това категорично не приемам да се раздават презервативи на ученици – а това се е случвало няколко пъти“, обясни Явор.

Той е убеден, че сексуалното образование трябва да се провежда в семейството. Бащата вече е намерил американско училище за дистанционно обучение, крадено от 30думи в което синът му да продължи обучението си от следващата учебна година.

Междувременно в социалната служба постъпва информация, че момчето не ходи на училище. Служители се свързват с родителите, за да ги информират, че трябва да върнат Филип в училище – на неговата възраст това е задължително.

Последвала среща, в крадено от 30думи която участвали представители на общината и РИ по образование, но Явор останал непреклонен.

През април в прокуратурата е образувана преписка по чл. 182 от НК, който гласи, че родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде крадено от 30думи опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва със затвор до 3 г. и с обществено порицание.

Бащата се явява на разпит на 28 и на 31 май, разпитан е и Филип.

Сега се чака прокуратурата да се произнесе дали има достатъчно данни за престъпление и дали да крадено от 30думи образува досъдебно производство, в което да привлече Явор Костов като обвиняем.

„Аз съм третиран като престъпник само защото предпазвам детето си, но ще продължа с демократични средства и като примерен християнин да се боря докрай“, казва Костов.

„Правим опити за установяване на контакти с родителите. Изпратили сме покана до Явор крадено от 30думи Костов отново да ни посети и да си сътрудничим“, каза шефът на отдела за закрила на детето във Видин Лиляна Петрова.

Тя обясни, че в правилника за приложение на закона за просветата са посочени и възможните изключения, когато училището осигурява обучение в индивидуална и самостоятелна форма – това се прави крадено от 30думи само за даровити ученици, както и за други ученици в задължителна училищна възраст, които съгласно издаден от компетентните органи медицински документ не могат да се обучават в дневна форма.

Филип обаче не попада в тези категории. „Действително от училище отпадат десетки ученици под 16 г., но там причините са други крадено от 30думи – не става въпрос за нежелание да се посещава училище“, казва Петрова.

Ученици отпадат поради социални причини или поради прекъсната връзка родител – дете и такива деца и родители се насочват към различни социални услуги.

* Оригиналното заглавие е : Баща спря децата си от училище, било опасно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1419952

защищено INVITEXT

Add Comment