Posted inБез категория

Обама и Путин приеха съвместна декларация след срещата си в Мексико

Руският и американският президент  Владимир Путин и Барак Обама разпространиха съвместно изявление след  срещата си в Los Cabos, Мексико, която проведоха преди срещата на върха на „Г-20“, съобщи ИТАР-ТАСС. Шестстраничният документ съдържа позициите на двете страни по регионални въпроси като Сирия, Иран, Северна Корея и Афганистан.

Двамата президенти подчертаха необходимостта да се даде  възможност на народа на Сирия да избере   пътя за своето по-нататъшно развитие.

„Ние сме убедени, че сирийският народ трябва да има възможност самостоятелно, по демократичен начин да избере своето бъдеще“, – се казва в документа.

Лидерите изразиха своята готовност да си сътрудничат за разрешаването на регионалните конфликти.

„За да се спре кръвопролитието в Сирия, ние призоваваме за  незабавно прекратяване на насилието и изразяваме нашата пълна подкрепа на усилията на специалния пратеник на ООН Кофи Анан, включително за движение към политически преход за демократична, плуралистична политическа система, която ще се упражнява от сирийците в рамките на суверенитета, независимостта , единството и териториалната цялост на Сирия, „- се казва в изявлението.

Двамата лидери също така поискаха от Техеран напълно да спазва задължения си към Съвета за сигурност на ООН и МААЕ.

Що се отнася до Афганистан, двамата лидери потвърдиха своята готовност да съдействат за борбата в тази страна с тероризма и трафика на наркотици. „

Русия и Съединените щати продължават да са изправени пред обща заплаха от Ал Кайда и други терористични групи, действащи в и около Афганистан,“ – се казва в изявлението.

В областта на противоракетната отбрана на САЩ и Русия са се договорили да продължат диалога, въпреки разногласията.

„Ние се договориме да продължим съвместното търсене на решения за проблемните  точки  в областта на противоракетната отбрана“, се казва в изявлението.

Лидерите също така възнамеряват като приоритет да разрабоят нов договор СТАРТ и да продължат диалога по въпросите на стратегическата стабилност.

Путин и Обама се договориха да продължат съвместните усилия за постигане на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. „Ние се надяваме, че КНДР няма да предприема  действия, които водят до ескалация на напрежението на Корейския полуостров“ – се казва в изявление на президентите на Русия и Съединените щати след срещата им в Los Cabos, Мексико.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...