Властите на Шотландия започнаха кампания за отделяне от Обединеното кралство

    Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд на 25 май официално стартира кампанията „Да“, предназначена да убеди сънародниците му да гласуват на референдум за отделянето от Обединеното кралство, съобщава Agence France-Presse. Говорейки по този повод в Единбург  той каза: „Решението за развитието и бъдещето на Шотландия трябва да вземат нейните жители.“

    Заместничката на Салмънд  Никола Стърджън заяви, че независимостта  (предимно икономическа) ще позволи на Шотландия да стане силна и конкурентоспособна страна.

    Тя също така подчерта, че не е става дума за разрив с Обединеното кралство, а за  „отделяне“ от нея. „Ние ще продължим да имаме много общи неща, но независимостта ще позволи на шотландците сами да вземат решения в областта на политиката и икономиката“ –  обясни  Стъджън смисъла на инициативата.

    Въпреки това, тя заяви, че независима Шотландия ще продължи да използва британския паунд, като своя валута, а петролното богатство на Северно море и износът на уиски ще позволят динамично развитие на местната икономика.

    Очаква се, че шотландците ще вземат решение през следващите една две години.

    Шотландия става част от Обединеното кралство през 1707 г. след поражение в поредната война с британците.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *