Posted inБез категория

НДСВ с 10 въпроса към ГЕРБ

В коалиция „Кюстендил” ще бием заговора между БСП и ГЕРБ, които тук доказаха че работят заедно, обяви на пресконференция в Кюстендил Васил Иванов, областен председател на НДСВ – Кюстендил и шест пъти избиран за председател на общинския съвет в града. Срещата с медиите беше след проведения първи открит и изнесен Политически съвет на НДСВ в Кюстендил, който се проведе днес.

 

Горд съм, че ги обединих срещу себе си. Гласуваха заедно за да ме свалят, а след това провалиха и бюджета на Кюстендил. Затова призовавам всички граждани да гласуват на предстоящите частични местни избори в неделя за коалиция „Кюстендил”, ако искат модерен, демократичен и развиващ се град, какъвто е Кюстендил сега, каза още Иванов.

 

Ние оценяваме коалиция „Кюстендил” като успешен модел, който се стремим да приложим на национално ниво, каза на пресконференцията председателят на НДСВ Христина Христова. Искаме да създадем нещо ново на основата на обединяване, а не на разединение и отлюспване и то да изразява общи ценности и възможности на доказали се вече демократични партии. Христова съобщи, че в момента се обсъжда меморандум за общи действия заедно със СДС, ВМРО-НИЕ, ЗНС, ЕНП, ОЗ, с които се водят разговори вече половин година. НДСВ има нова политическа линия – на отворените врати, на споделените ценности и цели, за да изгради силна политическа алтернатива на сегашно управление.

 

В рамките на пресконференцията след Политическия съвет председателят на Националния щаб на ВМРО-НИЕ Борис Ячев потвърди възможността още през лятото да се формира сериозен политически проект в център-дясното политическо пространство. Според Ячев в Кюстендил ГЕРБ и БСП тестват обща коалиция за следващите парламентарни избори.

 

Евродепутатът на НДСВ Станимир Илчев заяви, че в Европа има изкристализирал модел за почтеността на коалициите – те или трябва да са достатъчно ранни, или неизбежни. У нас се заформя трети тип коалиции – на задкулисието, на невероятните амалгами от идеи и принципи, които се представят за нещо естествено, подчерта той.

 

Икономистите на НДСВ Любомир Дацов и Илия Лингорски се обединиха около твърдението, че ГЕРБ трябва да си отиде заради лошото управление. Дацов подчерта, че малкият и средният бизнес у нас с напълно съсипани, а Лингорски прогнозира, че икономическата криза може да доведе до финансова, което е най-страшният сценарий за страната. По този повод НДСВ зададе десет въпроса на ГЕРБ за управлението на страната (виж по-долу).

 

Членовете на Политическия съвет на НДСВ, на който присъстваха партньори от коалицията „Кюстендил” – СДС, ВМРО-НИЕ и БНД, взеха решение да подкрепят местната коалиция и призоваха гражданите на града да гласуват за нея в неделя.

 

На заседанието на ПС на партията организационният секретар Олимпи Кътев докладва за хода на подготовката на 6-ия редовен конгрес на НДСВ, който ще е на 17-и юни в София.

 

Следват десетте въпроса на НДСВ към ГЕРБ:

 

 

  1. Защо нямаме инвестиции след като имаме най-ниски данъци и най-ниска работна заплата (мин. работна заплата у нас е по-ниска и от албанската 148 срещу, 150 евро в Албания)? Инвестициите за първите 2 месеца на т.г. са намалели 4 пъти в сравнение със същия период на миналата година. С лупа да ги търсиш – сега са 0.2% от БВП!
  2. Защо управлението позволи 400 000 работни места да бъдат изгубени, закрити. Това са 1/10 от всички закрити заради кризата в ЕС работни места!
  3. Защо правителството продължава да не изплаща старите си задължения към бизнеса и го принуждава да съкращава хора и да закрива работни места?
  4. Каква програма за подпомагане на малкия бизнес прилага днес правителството след като малките фирми фалират всеки ден?
  5. Защо правителството няма и до ден днешен ясна политика по доходите?
  6. Защо отвсякъде идват новини за понижаване на прогнозирания в бюджета ръст до 1% от БВП! (Преди ден ЦИР, преди това МВФ – 0.8%!)
  7. Вярно ли е че Сребърният фонд вече е изхарчен, а сега се търси начин да легализират това уж с ДЦК?
  8. Защо ГЕРБ си позволява да рискува финансовата стабилност на страната като изхарчи повече от 6 млрд. лева без да направи нито една свястна реформа? Къде отидоха тези пари?
  9. Къде са магистралите на Бойко Борисов, например обещаната от София до Калотина, която щеше да изпревари сърбите? От Белград до Ниш работят усилено, а от София на запад нищо не се прави!
  10. Кой реално управлява държавата – Бойко Борисов или Цветан Цветанов, който държи всички партийни структури и всички назначени хора на ГЕРБ с досиетата им?

 

 

Пресцентър

7 май 2012 г.

 

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *