Posted inБез категория

Председателят на Европарламента предупреди за опасност от разпад на ЕС

Председателят на Европейския парламент, германецът Мартин Шулц,   не изключва възможността oт разпадането на ЕС като регионална общност. „За първи път в историята на Европейския съюз, разпадането на ЕС се превърна в реалистичен сценарий“ –   цитира   думите на Шулц EUobserver.

В речта си пред борда на комисарите, той обърна вниманието им към факта, че лидерите на страните-членки на ЕС не са доволни от методите за  вземане на решения и  настояват за тяхната „ренационализация.“

„Държавните и правителствени ръководители, все повече и повече решения взимат сами,   обсъждат и вземат решения зад затворени врати без да се отчитат никъде“ – заяви ръководителят на Европейския парламент.

Според него,  подписаното в началото на март от лидерите на 26 страни   споразумение на ЕС за фискална стабилност, което има за цел да подобри ситуацията с разходите на правителствата, е опит да се създаде  чрез   заобикаляне на  Европейската комисия бюджетен съюз, който не се контролира от Европейския парламент.

В същото време  Шулц изрази загриженост от призивите на Франция и Германия да възстановят граничния контрол в Шенгенското пространство и от нарастването на ксенофобските настроения в ЕС.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *