Posted inБез категория

Илюзиите на човешкия разум

Едно от най-удивителните природни творения е  човешкото съзнание. Интуиция, пророчески сънища, фалшиви   заболявания и тяхното лечение, телепатия, шесто чувство  и оптически илюзии – това е малка част от примерите за игрите на човешкия разум.

Нашият мозък е в състояние да създаде изображения на това, което не съществува, и в същото време да пренебрегва  очевидното. Дори да знаем, че едно явление е невъзможно, ние можем да го наблюдаваме.

Да разгледаме няколко примера.
1. Зрителни изкривявания.

Илюзия на Херинг. Линии, които изглеждат  изкривени, в действителност са  паралелни линии.

На другата  рисунка се виждат съвършено успоредни линии, но  мозъкът, обработвайки визуалната информация, ни кара да видим криви линии. Най-невероятното нещо е, че сме наясно с илюзията, но илюзията е по-силна от разума.
2. Илюзия  за движение.

На тази рисунка можете да видите как зъбчатките  се движат. Всеки кръг се движи в противоположна посока на другата. Тази илюзия е особено забележима, ако местите поглед бавно от ляво на дясно и обратно.

3. Цветови изкривявания.

Тук е показана илюзията на контраста. Забелязвате ли, че   градиентите на елементите А, Б и В  са абсолютно еднакви? Не е ли удивително това явление?


Сега погледнете другата картинка и местете поглед в  различни посоки. Точките, които изглеждат бели, когато   движите погледа си, изведнъж стават черни.

4. Двойнственост.

В действителност никакво  момиче няма там. Нашето съзнание мислено допълва този образ.

Нашето въображение показва способността на горната картинка да се види  както младо момиче, така  и възрастна жена. Включете въображението си!

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *