Гърция продава островите си на Турция

    Атина е принудена да съживи идеята, която се появи в началото на кризата, и да започне разпродажбата на държавна собственост. На търг ще бъдат изложени    множество гръцки острови с атрактивни недвижими имоти. За купувачи  гърците се надяват да привлекат  турски  инвеститори.„Идвайте, поевтиня!“ – буквално с такива призиви се обърна към турците по време на неотдавнашното си посещение в Истанбул шефът на отдела за приватизация на държавна собственост    Панос  Протопсалтис. Пред  гръцката делегация стояла трудна задача: да рекламира  продажбата на почти една трета от Гърция. Началото на търговете ще започне с продажбата на две пристанища. Според  Протопсалтис правата върху тях ще бъдат продадени за  35 години.

    Под натиск от ЕС Атина намали рязко разходите, включително чрез приватизация на държавни активи на стойност 50 милиарда евро. При това 19 млрд. евро от тази сума трябва да бъдат получени още през 2015. На търг са изложени 71 хиляди парцела земя с обща площ от 3.4 милиарда квадратни метра, енергийни компании, казина, мини, пътища, банки, пристанища и други съоръжения, включително и разположени на хиляди  живописни гръцки острови.

    Разбира се, Атина би се радвала цялото това богатство да остане в ръцете на гърците, но местните компании нямат пари и няма откъде да ги вземат. Не е изненадващо, че гърците са решили да предложат своите имоти на турците, които отдавна оспорват собствеността на редица острови в Егейско море.

    Въпреки това се предполага, че гърците се разделят с разпродадени обекти не за дълго: властите се надяват, че богатите турски фирми ще сключват партньорства с гръцки  фирми.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *