Германският експрезидент Волф ще получава 199 хиляди евро пенсия

    Бившият германски президент Кристиан Волф, който напусна през февруари  след политически скандал, ще получава доживотна пенсия в размер  199 000 евро   на година, съобщиха от кабинета му, пише Ройтерс. Волф подаде оставка на 17 февруари, след като прокурорите поискаха от парламента на  Германия да го лиши  от  имунитет поради обвинения в злоупотреби.

    Причината е  получен  кредит от Волф в размер на 500 000 евро при благоприятни условия от   приятел бизнесмен, както и доказателства, че той често е получавал подаръци и е ползвал разни екстри от германски  предприемачи.

    Пенсията на Волф, която е 5 пъти по-висока от средната работна заплата и 16 пъти повече от средната пенсия в Германия, предизвика разгорещен дебат в германските медии.

    Преди да встъпи в длъжност  Волф говореше в полза на намаляване на пенсиите на бившите президенти, но сега мълчи по този въпрос, в отговор на което германските медии поискаха от него да бъде по-смели.

    Вестниците в Германия дори   измислиха в чест на пенсионирания президент   нов глагол   „Wulffen“, което означава да хитруваш, но да не казваш откровени лъжи.

    Въпреки това от офиса на федералния президент са стигнали до заключението, че „изискванията за пенсия са били изпълнени“, което означава, че Волф ще получава тези пари.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *