Иран е подготвен за война

    Според военното разузнаване на САЩ  Иран е готов за война и е в състояние дори временно да блокира Ормузкия пролив, обаче няма за цел да провокира конфликт със Запада. Други данни показват, че военен удар срещу Иран няма да доведе до големи ползи за неговите противници.

    Според ръководителя на агенцията за военно разузнаване на САЩ генерал-лейтенант Роналд Бърджес, Иран  вероятно разполага с  възможност да реализира неотдавнашната си заплаха „временно да затвори Ормузкия пролив чрез своите военноморски сили.“ Възможни са и ракетни удари по  силите на САЩ и техните регионални съюзници в отговор на евентуална атака.

    Освен това в случай на война Техеран може да  задейства терористични сили по целия свят. „Въпреки това, вероятността той да  започне  или умишлено да провокира конфликт, или да нанесе превантивен удар е изключително малка,“ – каза Бърджис, говорейки вчера  пред Сената.

    Говорейки за възможностите на Ислямската република, главата на военното разузнаване на САЩ  съобщи, че Иран   работи за подобряване на точността на балистичните си ракети и също така въвежда   нови кораби и подводници в района на Оманския и Персийския залив и Каспийско море.

    В момента Иран има възможност да извърши ракетна атака срещу цели в Близкия Изток и дори в Европа. В допълнение, каза генералът, на интересите на Съединените щати може да навреди сътрудничеството на Техеран с терористичните мрежи, работещи по целия свят, съобщава Bloomberg. Доказателство за това е неотдавнашното покушение срещу посланика на Саудитска Арабия в САЩ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *