Европарламентът прие рязка резолюция за Русия

    На 16 февруари Европейският парламент прие по отношение на Руската федерация критична резолюция, в която се  изразяват съмнения за нейната отговорност като член на международната общност.

    В резолюцията „За предстоящите президентски избори в Русия“ също се съдържа осъждане на руските власти за нарушение на международните задължения в областта на демокрацията в неотдавнашните парламентарни избори и   призив  да се спазват стандартите на Съвета на Европа и ОССЕ  при подготовката и провеждането на президентските избори през март.

    Членовете на ЕП призоваха Москва да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН плана на Лигата на арабските държави по регулацията на конфликта в Сирия,  както и да спре продажбите на оръжие за Дамаск.

    Освен това се отбелязва, че последните избори за Държавна Дума „не са отговаряли напълно на стандартите за свободни и честни избори и е  било  отбелязано сливането на държавата с управляващата партия, както и липсата на независимост на избирателните комисии, пристрастност на медиите  и намеса на правителството на различни нива „. Авторите смятат, че има „множество процедурни нарушения, случаи  на явни манипулации и сериозни случаи на подмяна на бюлетини“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *