Булгаргаз поиска 27 % по-скъп газ

    Дружеството се позовава на влиянието на следните фактори – ниво на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев. Наблюдава се постоянна тенденция към повишаване стойностите и на двете групи фактори. Ето защо “Булгаргаз” ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена за обществена доставка на природен газ през ІІ -ро тримесечие на 2012 г. би следвало да бъде 786.43 лв. зa  1 000 кубически метра  без ДДС.

     

    Увеличението от 166.27 лв./хм3 (26.81%)  отчита условията на чл. 17, ал. 1 – ал. 6 на Наредбата за регулиране на цените на природния газ и не включва недовзет от “Булгаргаз”ЕАД от предходни периоди приход. Допълнително влияние оказва преминаването на подземното хранилище от режим добив на режим  нагнетяване, т.е. попълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси. Стойността на увеличението се завишава и от разликата между заявената от „Булгаргаз” ЕАД и реално утвърдена от ДКЕВР продажна цена за обществена доставка на природен газ през 1-во тримесечие на 2012 г.

     

    Всички допълнителни изменения, влияещи върху ценообразуващите фактори, (цени на петролни продукти, курс на лева спрямо долара и количества газ) ще бъдат отчетени в окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за цената на природния газ за ІІ-ро тримесечие на 2012 г., което ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 09.03.2012 г.

    Средната цена , по която Газпром доставяше  синьото гориво за ЕС през 2011 г. е била 384 долара за 1000 куб.м. За 2012 г. руският холдинг ще вдигне цените, или поне така се надява до $ 415 .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *