Санкциите срещу Иран повишиха цените на храните драстично

    Серията от нови икономически санкции срещу Иран, предизвика сериозни проблеми в иранския внос на хранителни продукти,  дефицит и увеличаване на цените на хранителните продукти в страната. Миналата седмица спря вноса на палмово масло от Малайзия, след като ирански банки заради забраната за сделки с тях не са били в състояние да заплатят предварително сключени договори.

    Палмовото масло е изключително важен компонент в иранската хранително-вкусова  промишленост и се използва  в производството на маргарин и сладкарски изделия. Малайзия доставя 50% от палмовото масло, използвано от   Иран. Собствениците на няколко ирански фабрики за маргарин вече обявиха, че спират работа и са пред фалит.

    Много по-сериозни са проблемите с ориза – основа на  иранската диета. Всеки иранец  консумира 40 кг ориз годишно, а 45% от  ориза е внос. Иран не успя да плати за доставката на 200 000 тона ориз от Индия. Цените на ориза за  седмица са се   увеличили от 2 до 5 долара на килограм.

    Иран също има сериозни затруднения при плащане на доставката на царевица (доставките са съкратени наполовина). Цените на месото за месец са се утроили, достигайки $ 30 за килограм.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *