ВМРО критикува декларацията за т.нар. Възродителен процес

    ВМРО се противопоставя на вчерашното решение на Народното събрание да нарече събитията около т.нар. Възродителен процес „форма на етническо прочистване”.

    Позицията на ВМРО е, че Възродителният процес и по-ранните подобни прояви спрямо мюсюлманското и турскоезичното население у нас не могат да бъдат оправдани, но не могат и да бъдат наречени форма на етническо прочистване.

    В същото време вече година и половина в Народното събрание отлежават повече от 300 хиляди подписа на български граждани с искане кандидатурата на Турция в Европейския съюз да бъде решена с референдум. Решение по този въпрос не се взема – в грубо нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

    „Оказва се, че законодателната власт у нас нарушава не само волята на една значителна част от народа, но и собствените си закони. През това време лекомислено се подхвърлят декларации на самоунижение и насилие над историческата справедливост”, се казва в декларацията на ВМРО.

    Българското национално движение твърди, че България не трябва да следва нехуманната политика на своите съседи, но трябва да има доблестта да изиска това и от околните страни.

    „След като парламентът обявява официални формулировки, какво попречи най-накрая да бъде прието осъждане на Арменския геноцид?“ – пита чрез декларацията си ВМРО.

    В документа се припомня: „На Балканите дори има държава, самото съществуване на която се основава на антибългарска измислица. Не сме чули българското Народно събрание да осъди издевателствата над българското съзнание в бивша Югославия и нейните наследници”.

     

     

     

    Д Е К Л А Р А Ц И Я

    на ВМРО – Българско национално движение

     

    ВМРО не може да приеме гласуваната във вчерашния ден декларация на Народното събрание, в която се използва формулировката етническо прочистване. Веднъж употребена, тази формулировка може да създаде поводи за по-нататъшни претенции към страната ни и проблеми в международен план.

    Възродителният процес и по-ранните подобни прояви спрямо мюсюлманското и турскоезичното население у нас не могат да бъдат оправдани, но не могат и да бъдат наречени форма на етническо прочистване.

    Недопустимо е Народното събрание да запълва времето си с подобни случайни, конюнктурни и дребни игри на партийни интереси, които спекулират с чувствителни теми от близкото минало на региона ни.

    В същото време вече година и половина в Народното събрание отлежават повече от 300 хиляди подписа на български граждани с искане кандидатурата на Турция в Европейския съюз да бъде решена с референдум. Решение по този въпрос не се взема – в грубо нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

    Оказва се, че законодателната власт у нас нарушава не само волята на една значителна част от народа, но и собствените си закони. През това време лекомислено се подхвърлят декларации на самоунижение и насилие над историческата справедливост.

    Член 2 от декларацията гласи: „Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.“

    След като парламентът обявява официални формулировки, какво попречи най-накрая да бъде прието осъждане на Арменския геноцид?

    Нито една от страните около нас няма подобен прецедент на самоосъждане в историята си. А всяка от тях има срамни страници, които многократно надвишават онова, което България си позволи да направи по време на Възродителния процес. И страната ни и до днес плаща за действията си.

    Тъкмо напротив – Гърция и сега продължава да репресира проявите на българско съзнание, да измисля помашки етноси и да преиначава историческата истина за Македония и нейното население и история. Никой не нарече обезбългаряването в пределите на днешна Гърция етническо прочистване.

    През 1913 г. дядовците на днешните неоосманисти в Анкара изклаха и прогониха българите от цяла Одринска Тракия. Това беше първото събитие на Балканите, наречено геноцид. Никой в Турция днес не нарича това етническо прочистване. Турция дори отказва да изплати обезщетенията на тракийските бежанци, които е признала в официален договор още през 1925 г.

    На Балканите дори има държава, самото съществуване на която се основава на антибългарска измислица. Това е основната й държавотворна идея. Не сме чули българското Народно събрание да осъди издевателствата над българското съзнание в бивша Югославия и нейните наследници. Никой в днешните Сърбия или Република Македония не нарече това етническо прочистване.

    Ние от ВМРО не смятаме, че България трябва да следва нехуманната политика на своите съседи, но сме убедени, че когато виждаме своите грешки, трябва да имаме доблестта да изискаме това и от околните. Само така раните на Балканския полуостров могат да заздравеят.

    Като български патриоти, ние сме горди, че България е способна на добронамерена, толерантна и съвестна политика, която отчита грешките. Именно това различава българската политика от политическите върхушки в околните страни. Но искаме да спре постепенното обезличаване и обезсилване на България, постоянното вменяване на вина и изопачаване на историята в услуга на чужди интереси и меркантилни лични цели.

     

    12 януари 2012

    http://vmro.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *