Posted inБез категория

Бионичната ръка – видео

26-годишният сръбски гражданин, който живее в Австрия, е бил сериозно ранен 2001 г.  след като падa от мотоциклет. Десет години по-късно той решава да ампутира  ръката си и да я замени с бионична.

Ампутацията е извършил виенският хирург професор Оскар Ацман.

„Тази операция ще промени живота ми. Живях десет години с неподвижна ръка и се примирих, че не може да бъде по-добре. Единственият начин това да се промени, бе да се ампутира и да бъде заменена с бионична,  казва Милорад.

Новата ръка на Милорад е направила немската компания за протези “Oto Bok” и тя ще бъде в състояние да реагира  на сигналите на мозъка, да хваща предмети и да замени истинската.

„За да разбере как тя работи, към неговата ръка закрепих бионична. Той беше много развълнуван по време на пробния период,“ казва професор Acman.

Въпреки това, преговорите около трансплантацията са продължили  повече от две години. Но преди да се  реализира всичко,   обяснява професорът, нещата бяха обсъдени в етичния съвет на Виенския университет, Международната комисия по етика, както и екип от лекари в болницата. И всички те са се съгласили на операцията.

Първо е извършена ампутация на ръката, на 28-  Април тази година. Операцията продължила един час и 45 минути.
След няколко дни   направих мускулна трансплантация.

„Тази интервенция продължи 5-6 часа,“ казва д-р Acman.

След това Милорад няколко дни тренира на монитора как   се управлява  електронните сигнали до и вече три седмици си е у дома и се чувства добре.

Вижте как  използва бионична ръка Патрик (и на снимката),    млад мъж от Австрия, който е претърпял операция преди една година.

http://www.b92.rs/zdravlje/vesti.php?yyyy=2011&mm=05&nav_id=513620

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *