БАН: Три пъти повече искат да напуснат България завинаги

„Лошата новина от изследването е, че над половината от потенциалните емигранти заявяват, че не желаят повече да живеят у нас“, коментира Минчев. Според него това не се дължи само на повишаването на безработицата и замразяването на доходите през последните години, а и крадено от 30думи на големия брой завърнали се емигранти. Това са хора, които вече имат други изисквания и очаквания и създават подобни нагласи сред близките си, обясни Минчев. 

Става дума за това, че над три пъти са се увеличили хората, които желаят да се изселят от България завинаги. крадено от 30думи Това показва проучване на Института за икономически изследвания към БАН.

След влизането на България в Европейския съюз 326 хил. души са имали планове да емигрират. Всеки пети от тях е искал да напусне страната за постоянно. През последните четири години броят на българите крадено от 30думи с подобна нагласа рязко се е увеличили. През 2011 г. потенциалните емигранти са над 456 хил. души. Близо половината от тях планират да се изселят от България. Други изследвания показват, че едва 10% от потенциалните емигранти изпълняват плановете си, каза доц. Веселин крадено от 30думи Минчев от БАН.

Търсенето на по-високо заплащане и по-добър стандарт на живот е основната причина за желанието за напускане на България.

Интересен извод е, че все крадено от 30думи повече българи избират да живеят в Англия и Германия въпреки трудния достъп до пазара на труда в тези държави. През 2011 г. търсещите по-добър живот в Испания и Гърция са намалели. Допреди четири години двете страни са били най-предпочитани за емигрантите. Популярността им е намаляла заради крадено от 30думи насищането им с чужденци, икономическите проблеми и повишаването на безработицата в тези държави, обясниха авторите на изследването.

Данните показват, че през 2011 г. българските емигранти печелят повече спрямо четири години по-рано. През 2007 г. средното възнаграждение на месец е било 810 евро, а през тази крадено от 30думи година – 896 евро. Паралелно с това емигрантите се опитват да спестят все повече, като ограничават текущите си разходи в чужбина.

През 2007 г. българите зад граница са спестили и изпратили на семействата си 815.6 млн. евро. Четири години по-късно сумата е набъбнала до над 1.280 крадено от 30думи млрд. евро.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/17/1091035_nad_tri_puti_sa_se_uvelichili_horata_koito_jelaiat_da/

защищено INVITEXT

Add Comment