Posted inБез категория

Българското правителство подкрепя Хърватия за присъединяване към Европейския съюз

„Българското правителство ще бъде сред първите, които ще ратифицират договора за присъединяване на Република Хърватия към Европейския съюз.

Страната е положила огромни усилия, които са видни”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с хърватския  си колега Ядранка Косор.

„В нашите разговори бяха подчертани отличните приятелски отношения между двете държави”, допълни  Косор. Тя съобщи, че е информирала българския премиер за постигнатия от страната си напредък в преговорните процеси, за реформите в областта на съдебната система, борбата с корупцията.

„Нашето правителство ясно осъзнава задължението си да продължава работата и след присъединяването към Европейското семейство. Искаме да приключим преговорите до юни, когато ще отбележим 20 години от признаване на независимостта на Хърватия, и това ще бъде втората исторически важна крачка за държавата”, отбеляза г-жа Косор.

Премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че не би следвало да бъде въведен мониторингов механизъм по отношение на Хърватия след присъединяването й в ЕС. По думите му в България обаче е необходимо да има мониторинг, за да се осъществят реформите в съдебната система.

„За първи път от няколко месеца имахме положителен доклад, в който беше отчетена силната политическа воля за справяне с негативните явления. За целта създаваме специализиран съд, който ще започне да функционира от средата на годината, правим промени в НК и НПК, закон, касаещ конфликта на интереси, Закон за отнемане на имущество придобито по престъпен начин”, отбеляза Борисов.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения в сферата на икономиката, туризма, културата. В следващите месеци ще продължат преговорите за разкриване на директна авиолиния между София и Загреб, повишаване на стокообмена и др.

„Смятам, че имаме добри възможности хърватски фирми да се включат в изграждането на инфраструктурни обекти в България”, заяви от своя страна премиерът Ядранка Косор. Министър–председателят Бойко Борисов допълни, че се обсъжда сътрудничество в областта на строителството чрез участието на български фирми в изграждането на хотели, както и износ на електрически ток от страната ни за Хърватия.

Премиерът Ядранка Косор изрази признателността и благодарността си към българското правителство за изпратения самолет, с който бяха евакуирани хърватски граждани от Либия.

ТЕКСТ И СНИМКА : Правителствена пресслужба

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *