След сигнала от СДС: Ръководството на ДФ "Земеделие" е уволнено

    Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие“ ще смени цялото ръководство на институцията, съобщи на извънредна пресконференция земеделският министър Мирослав Найденов. Промените вече са съгласувани с премиера Бойко Борисов и процедурата е в ход. Официалният мотив за рокадите е подобряване на работата по програмата за развитие на селските райони.

    Новият изпълнителен директор на фонда е Румен Порожанов, който досега беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.  Пред журналисти Мирослав Найденов обясни, че е отправял покана към него за този пост още преди няколко месеца, но тогава той е отказал. Агроминистърът каза още, че досегашният директор на фонда Светослав Симеонов е „добър експерт“ и затова му е предложил или да стане зам. министър с ресор програмата за развитие на селските райони или да отиде като земеделско аташе в Брюксел. Симеонов е приел предложението да бъде командирован в Брюксел, а друг зам. министър на земеделието няма да бъде търсен, обясни още Найденов.

    На въпрос защо след като е доволен от Симеонов, го сменя, земеделският министър отговори, че „едно е експертизата, а друго е напрежението с 2 хил. души персонал“ и че „не всички стават за началници“. Найденов допълни още и че новият му пост е „по-отговорен“.

    Междувременно стана ясно и че по предложение на Порожанов има и нови зам. директори на фонда, с които иска да работи в екип.

    Досегашният ръководител на отдел „Директни плащания“ във фонда Свилен Костов ще стане зам. изпълнителен директор на фонда с ресор „Директни плащания“ на мястото на Мюхеттин Караоглан. Другият заместник на Порожанов ще бъде Иван Капитанов, който заменя Ангел Кинанов и ще следи прилагането на селскостопанските пазарни механизми. Капитал досега е ръководил дирекция „Финанси на реалния сектор“ във финансовото министерство.

    Третият нов заместник е Свилен Колев, който е работил във фонда и е бил началник на отдел „Пазарни механизми“. Именно той ще отговаря за Програмата за развитие на селските райони. Самата програма досега беше при директора на фонда.

    Постът на четвъртия зам.- директор – Драгомир Господинов, който оглавяваше техническия инспекторат, се закрива. Самият инспекторат става отдел към дирекцията по директни плащания.

    „Безспорно трябва да се влезе с нов екип. Опитах се да взема доброто от фонда“, беше първият коментар на Порожанов, запитан защо се пристъпва към пълно обновление в ръководството. Той допълни още, че няма „нищо лично“ към никой.

    Мирослав Найденов пък обяви, че и на всички досегашни директори във фонда ще бъдат предложени нови постове в системата на агроминистерството без да стане ясно какви.

    Румен Порожанов е третият директор на фонд „Земеделие“ в мандата на правителството на ГЕРБ. Преди няколко месеца в междинната оценка на програмата за развитие на селските райони беше записано като сериозен проблем административния капацитет на фонда и честата смяна на ръководството. Днес Мирослав Найденов каза, че не вижда проблем в рокадите, защото „в много страни много често се сменят цели правителства“.

    Земеделският министър обясни, че няма конкретен повод за промените, отхвърляйки и предположенията на журналисти,  че те са свързани с протестите на зърнопроизводителите или със сигналите на СДС за корупция в министерството и фонда.

    Вчера от прокуратурата потвърдиха, че разследват сигнал за търговия с влияние в земеделското министерство. За него съобщи СДС като поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов и на шефа на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов.

    От дясната партия огласиха писмо на Симеонов от миналото лято в качеството му на заместник на тогавашния шеф на фонда Калина Илиева, в което той се оплаква от министерски натиск в полза на проекти по програмата за селските райони. Вчера централата на СДС прибави сигнал на Илиева до прокуратурата и писмо, с което тя иска обяснения от заместника си.

    Фонд „Земеделие“ се ръководи от управителен съвет от 11 члена, под председателството на министъра на земеделието и храните, а оперативното ръководство се осъществява от изпълнителен директор. Структурата на фонда включва Централно управление и 28 областни дирекции.

    Цялото ръководство на фонд „Земеделие“ е сменено

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *