Радиацията от Япония колкото половината от Чернобил

    Емисиите  oт  радиация в японската АЕЦ „Фукушима-1“ през първите четири дни са половината от обемите, които са изхвърлени в атмосферата по време на аварията в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 година. Това съобщава РБК.

    Според изследователя от метеорологичния институт на Австрия Герхард Вотава, изтичането  на два вида радиоактивни частици от японската атомна електроцентрала за три – четири дни е достигнало 20% – 50% от отчетените десет дни след аварията в Чернобил. На първо място, става дума за цезий-137 и йод-131.

    Най-много ще бъде засегнато от замърсяването   Северното полукълбо, предупреждава  ученият. Според него, нивото на радиация ще се увеличи дори в Европа. Въпреки това  тя ще бъде ниска и не е  опасна  за здравето.

    Еекспертите от френския Институт за радиологична защита и ядрена безопасност извеждат  по-скромни цифри. Според тях нивото на замърсяване в Япония не надвишава 10% от показателите на Чернобилската атомна електроцентрала. Освен това  освободените при аварията в Чернобил радиоактивни елементи са изстреляни в атмосферата почти мигновено, докато при  „Фукушима-1“, това е станало плавно.

    При това от  радиацията в Чернобил са пострадали десетки хиляди хора, защото  твърде късно са  евакуирани от района на заразата. Японското правителство е успяло бързо са евакуира  хората от опасната  зона.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *