Posted inБез категория

Ал Джазира и Ал Арабия: Кадафи избяга от Либия

В нощта на понеделник, 21 февруари, арабските телевизионни канали Ал Джазира и Ал Арабия съобщиха, че либийският диктатор Муамар Кадафи е напуснал Либия   и е отлетял за Венецуела. За това, те твърдят, че са информирани от посланика на Либия в Китай Хюсеин Садик ал-Мусрати.

Въпреки това  синът на Кадафи Сейф ал Ислам отрече тези съобщения.
Той твърди, че лидерът на Либия не е напуснал страната и армията го поддържа.

В същото време в либийската столица Триполи тази нощ избухнаха бунтове. Според BBC, сблъсъци между привърженици на Кадафи и опозицията има в централната част на Триполи и в други четири съседни райони.
Според свидетели има  стрелбата , а полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Това е първият случай, когато вълненията достигат до столицата. Досега сблъсъците между поддръжници и противници на режима на Кадафи имаше в Бенгази и Ал Beida, вторият и третият по големина градове в Либия.
Както вече беше съобщено,   в Бенгази военните са преминали на страната на противниците на Кадафи.

Според правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, по време на размириците, които продължават от 15 февруари, са убити най-малко 233 души. Според информация от медицински източници, само за ден   в Бенгази са убити 60 души.

В неделя вечерта, Сейф ал Ислам Кадафи, синът на диктатора, който управлява страната през последните 42 години, се появи в ефира на  националната телевизия и обеща да проведе либералните реформи в страната и да промени конституцията.

Въпреки това, лидерите на опозицията заявиха, че няма да преговарят, ако правителството   остане в ръцете на един от синовете на Кадафи.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *