Япония смята Курилските острови за своя законна територия

    Япония смята неоснователни твърденията на Русия, че Курилските острови и принадлежат заради резултатите от  Втората световна война. Това споделил  в  сряда с репортери  генералният секретар на японския кабинет, Юкио Едано.

    „Дори и с резултатите от Втората световна война четирите северни  острови са територия на страната ни. Каквото  и да говорят руски висши държавни служители, четирите северни  острови са територия на страната ни и нашата позиция е непоклатима от историческа и правна  гледни точки „- цитира думите на министъра  ИТАР-ТАСС.

    Репликата на представителя на правителството на Япония последва ден след като руският външен министър Сергей Лавров  препоръча на японците по-добре да изучат  историята.

    „Няма друг път дотогава, докато Япония не направи това, което вече е направено и от други страни, а именно – да признае резултатите от Втората световна война“ – заяви министърът на външните работи на Русия по време на посещението си в Лондон.

    В  Ялтенското споразумение и Потсдамската декларация от  1945 г., на които се позовава Москва, ясно се посочват условията, при които   СССР   подкрепа своите съюзници във войната с Япония. А именно – само в  случай на възстановяване на руските закони на остров Сахалин, прилежащите острови и Курилските острови.

    Руският външен министър Сергей Лавров след срещата с японския си колега миналата седмица отбеляза, че преговорите за мирен договор с Япония са безполезни, докато Токио има  радикален подход към този въпрос. В частност, Русия е предложила на своите съседи да се създаде съвместна комисия от историци за намиране на компромис по въпроса за Курилските острови.

    Но Япония е отказала   идеята.

    Руснаците определено са се поуплашили от твърдата позиция на Япония за Курилските острови, защото вчера бе съобщено, че смятат да дислоцират там няколко дивизиона с модерни ракети.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *