Posted inБез категория

Фалос, нарисуван срещу сградата на ФСБ в Петербург е номиниран за държавна премия

Нарисуваният на подвижния Литиен мост гигантски фалос   през една лятна нощ на  2010 г. пред централата на ФСБ в Санкт Петербург, е признат за изключително произведение на изкуството и е номиниран за държавна награда.

В същото време, авторите на творбата и досега са в ареста…

В четвъртък, 10 февруари,   Консултативният  съвет за иновации, който се финансира от Министерството на културата, включи акцията  на арт-групата „Война“   в кратката листа за  номинации на произведения от визуалните изкуства.

Фалосът с дължина 65 метра и 27 метра ширина е рисуван на асфалта от активисти на „Война“ ,  за да протестират срещу мерките за сигурност в навечерието на икономически форум в Санкт Петербург . Пожарникари и комунални служители два дни не можаха отмият от моста боята, която добре се виждаше в белите нощи.

Произведението е включено в списъка за номиниране след единодушното решение на експертния съвет от 15 души, заяви пред Ройтерс  Евгений Умански.

Активистът от групата „Война “ Леонид Николаев, глобен  за рисуването  на фалоса , в интервю за „Новая газета“, нарече своите действия „социално -политически заявления“

Николаев от няколко месеца е  в ареста за  септемврийската акция „Дворцов преврат“, когато в Санкт Петербург бяха преобърати няколко полицейски коли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *