Posted inБез категория

Китай и Индия създадоха "нова реалност"

Балансът на силите в света се е променил  драстично. На икономическия форум в Давос, развиващите се страни като Китай, заставиха другите да се вслушат в тях, пише Die Welt.

За 40 години съществуване на Световния икономически форум, провеждащ се в тихия курортен град в Швейцария, се превърна в авторитетна глобална платформа. Неслучайно, продължава авторът на  публикацията  Illeana Grabits, основателят на форума в Давос Клаус Шваб, оприличи своето творение с „глобалното село“

„Давос е един вид миниатюрен аналог на целия свят, благодарение на който за пет дни може да се разгледат актуалните проблеми на човечеството и да се промени баланса на силите“.

Независимо от факта, че и 41-та среща в планинското село ще бъде доминирана от представители на САЩ,  другите страни все по-силно се утвърждават на фона на нарастващата си тежест в световната икономика.

Така например Индия изпраща в Давос тази година,безпрецедентна по брой делегация от 140 представители, а    Китай също разширява присъствието си.

„Изместването на политическата и икономическа мощ от запад на изток и от север на юг, води до образуването на една нова реалност“, – казва авторът.

Именно тази „нова реалност“ ще заема съзнанието на участниците във форума след две години на финансова криза и нейните последици, пише германското издание. Освен това, сред основните теми за дискусия са  въпросите на глобалната сигурност, вода, храна  и безработицата сред тях. Участниците не може да пренебрегнат кризата наеврото и дейностите на WikiLeaks.

Източник: Die Welt

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *