Posted inБез категория

ВАЦ продава вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа" и се изнася от България

Бодо Хомбах

Германската медийна група „Вестдойче алгемайне цайтунг“ (ВАЦ) разпродава всичко и напуска България.

Купувач на всички активи е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество „БГ Приватинвест ГмбХ“.

Продададени са водещите вестници „24 часа“, „Труд“ и „168 часа“, списанията, печатницата и фирмата за разпространение „Стрела“.

Така се потвърждават слуховете, които от няколко месеца се носят из София и няколко пъти бяха отричани от шефовете на ВАЦ.

„Има слухове, които опровергахме, за възможни сделки, но заявените до момента предложения и интереси не са основа за сделка. Слухове има постоянно, включително ги пускат хората, които искат да купуват, но ние не се оставяме да ни повлияят“, каза в началото на август президентът на ВАОЦ Бодо Хомбах.

Не са ясни точните причини за отстъплението на ВАЦ от Балканите, но може би сред тях е и чувствително и постоянно спадащият тираж на двата български всекидневника, които години наред бяха водещи.

„Продажбата е факт и екипът на вестника остава. Моят екип не може да прави лош вестник. Доколкото знам и екипът на „24 часа“ остава“, каза за БГНЕС главният редактор на „Труд“ Тошо Тошев.

Подробности щели да бъдат съобщени в сряда на пресконференция.

„Приватинвест ГмбХ“ е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България. Учредители са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, притежават електронни и печатни медии в Холандия.

Името на Христо Грозев нашумя през 1990 г., когато заедно с Живко Желев и Александър Момчилов осъществиха първото нелегално предаване на радио „Канал КОМ“.

Грозев е е пловдивчанин, инвестирал е в Телевизия „Европа“ и във веригите радиостанции „Радио 1“ и „БГ радио“. А Карл фон Хабсбург собственик на 50% от акциите на Телевизия „Европа“, които купи от пловдивчанина Емил Стоянов – сега евродепутат от ГЕРБ.

За новата инвестиция в България са привлечени милионерите Огнян Донев и Любомир Павлов.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3476171

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...