Още колко хонорара ще получи Доган?

    Върховният административен съд (ВАС) реши, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, след като е получил хонорар по проекта „Цанков камък“.

    Председателят на съдебния състав е написала особено мнение.

    В особеното мнение на съдията-докладчик по делото пише: „Не споделям становището на мнозинството от състава за липса на конфликт на интереси по отношение на народния представител Ахмед Доган“.

    Необходимо е  частният интерес и облагата да са налице, а не възможността за бъдещето им проявление, пише в мотивите на съдебното решение.

    Мотиви да няма конфликт:

    1. Договорите са сключени преди влизането в сила на Закона за предотвратяване на конфликта на интереси
    2. Няма доказателства, че Доган, в качеството си на народен представител, е участвал в гласуване в Народното събрание на решение, в полза на юридическото лице „Институт по строителство и минно дело“ АД (фирмата, с която е подписал договор за хидрогеоложки проучвания на обектите „Проект Тунджа“, каскада „Доспат-Въча“, „Баташки водносилов път“ и Хидроенергийна каскада „Горна арда“, за изпълнението на които е получил общо сумата от 1 955 830 лева, представляваща равностойността на 1 милион евро)
    3. Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на възнаграждение за извършените поръчки, не е достатъчно, за да се приеме, че е налице конфликт на интереси, а следва да има възможност частният интерес, породен от конкретната търговска дейност, да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията на лицето, заемащо публична длъжност. Такива конкретни доказателства не са представени нито от комисията при извършената от нея проверка, нито в хода на съдебното производство.

    Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

    Съдът осъжда Народното събрание да заплати на Ахмед Доган разноски по делото в размер на 150 (сто и петдесет) лева.

    Според съдията докладчик фактът, че и двете страни са били наясно, че Доган не може сам да направи проучванията и ще ги възложи на трети страни и въпреки това е бил подписан договор за поръчка показва, че възложените на Ахмед Доган действия са направени с оглед на личността му като народен представител, председател на политическа партия ДПС, която е мандатоносител на правителството към момента на сключването на договорите.

    Припомняме, след няколко провалени заседания комисията по корупцията в Народното събрание реши, че има наличие на конфликт на интереси при консултантските договори на лидера на ДПС.

    През март месец тази година стана ясно, че Ахмед Доган е взел 1,5 млн. лева като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство – хидровъзел „Цанков камък“, „Доспат“, каскада „Горна Арда“ и язовир „Тунджа“.

    Изплащането на парите било уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и Института по минно дело чрез „Минстрой холдинг“, представляван от Николай Вълканов.

    http://news.ibox.bg/news/id_234895316

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *