В Мъртвата зона в Мексиканския залив всичко е загинало

    ВАШИНГТОН, 6 октомври.

    В Мексиканския залив е открита  „мъртва зона“, съобщава руското радио «Маяк».  На огромна площ в радиус  от 56 км от аварийна платформа за сондажи, са измрели  всички представители на морската флора и фауна.

    Учените още не могат да разберат от какво са загинали всички животни и растения. Дали това е в следствие от човекшки действия  или „мъртвата  зона“ се е появила по естествен път, предстои да се изясни…

    Припомняме, че на 20 април в Мексиканския залив, на 210 км югоизточно от Ню Орлийнс (Луизиана), избухна експлозия на плаваща нефтена платформа.  Скоро след това тя потъна. Компанията British Petroleum (BP) заяви, че   носи пълната отговорност за последствията от аварията на платформата. Експлозията на отдаденат под наем на BP платформа, доведе до най-големия в историята на САЩ разлив на нефт, в резултат на което пострадаха крайбрежните щати.

    На  19 септември  BP успя да запуши изтичането нефт в Мексиканския залив. Според оценка на специалисти, общите разходи  за ликвидиране на последствията от инцидента в залива надвишават 11 милиарда долара, а във водите на океана са изтекли  милиони барела петрол.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *