Le Monde: Няма да позволим да ни заплашват

    Поразяват методите на Елисейския дворец: да използва  специалните служби за да нанесе удар по източниците, от които журналистите получават информация, казва Anais Gynor в статия, публикувана във вестник La Repubblica.

    „Ние няма да се спрем. Не става въпрос само за самозащита, но и за защитата на правото на информация в нашата страна „, – казва главният редактор на френския вестник Le Monde Ерик Фоторино. Той казва още, че много скоро вестникът  ще подаде жалба срещу неизвестни лица, ангажирани в шпионаж срещу журналисти от изданието  и прокурорите трябва да се ангажират с това.

    Фортино също така отбеляза, че въпреки факта, че от Елисейския дворец отричат, редакцията разполага с необходимите доказателства: „Ние сме в пълна готовност след като в средата на юли, публикувахме  протоколите за разпит на Патрис де Местр (контролиращ състоянието Лилиан Бетанкур). От различни свидетели разбрахме за заповедта на Елисейския дворец да се спрат нови течове информация. Ние също имаме данни от източници в разузнаването, за проверки на телефонните  разговори на нашия репортер „.

    „Ние сме уверени, че проверката на абонатите, влизали в контакт с нашия репортер, се провеждат без санкция на прокуратурата. Заедно с  това началникът на полицията Фредерик Пешенер съобщава за „техническа проверка“, – заявява главният редактор. Той казва още: „За мен е неприемливо да се каже, че обикновено журналистическо разследване е заплаха за държавата. Освен това,   скандалът избухна около състоянието на богата наследница, която определено не е представител на държавните структури. Шокират методите. Използва се контраразузнаването, за да се атакуват не журналистите, а техните информатори.

    В отговор на въпрос защо Саркози е нарушил Закона за тайната на журналистическите източници, които самият той е издигнал, Ерик Фоторино заяви: „Обстоятелствата провокират този тип реакция. Когато бе  обнародван  закона, президентът искаше да се покаже като защитник на свободата на словото. Скандалът с Бетанкур с участието на  министър Верт промени позицията на Саркози. Всеки знае, че Верт е работил  по това време за кандидата за президент, чието име е Никола Саркози. “

    В заключение  ръководителят на френското издание заяви: „Ние искаме проверката на нашата жалба да се извършва от независими прокурори. Ние сме настроени много решително. Президентът трябва да го разбере. „

    Източник: La Repubblica

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *