18 милиарда долара глоба за Бритиш петролиум

    Министерство на правосъдието на САЩ определи размера на глобата, която BP трябва да плати във връзка с катастрофата в Мексиканския залив.

    Министерството на правосъдието възнамерява да подаде съдебен иск срещу компанията за $ 17,60 милиарда, който обаче не е свързан с различни частни съдебни дела заведени срещу BP от пострадали в резултат на аварията (за компенсиране на тези щети  по искане на властите на САЩ,  BP трябва да начисли $ 20.000 милиарда по сметка на независим фонд: $ 5 милиарда ще бъдат платени тази година, а в бъдеще компанията ще плаща на тримесечна база по 1,250 милиарда щатски долара, докато плати цялата сума). Приблизителната сума на глобата бе определена през юли: при прилагане  на Закона за чистотата на водите, който бе нарушен след инцидента, BP трябва да плати по  $ 4,300 за всеки барел петрол, попаднал във водите на залива.

    Размерът на иска говори за това, че по изчисления на властите на САЩ, по вина на BP са изтекли около 4,1 милиона барела петрол.

    Въпреки това, по 4.300 $ за барел BP ще плати само ако се докаже, инцидентът е станл поради небрежност от страна на персонала. В противен случай, плащанията ще бъдат само по $ 1 100 за барел, което е само $ 4,510 милиарда

    В момента, BP се занимава с точно това, като се опитва да свали поне част от вината си за произшествието.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *