Posted inБез категория

Искат премахване на петолъчката от Кремъл

Общественото движение „ВОЗВРАЩЕНИЕ“  помоли президента Дмитрий Медведев да премахне от Спаската кула на Кремъл петолъчната звезда. Вместо това, авторите предлагат на държавния глава   да се постави двуглавия орел, пише Интерфакс.

Според „Возвращение“, рубинената звезда от кулата може да се експонира в музеите на Кремъл, Музея на новата политическа история, или да се постави на ВВЦ (Всероссийский выставочный центр).

Своето предложение членовете на  движението свързват с неотдавнашното откриване на надвратните икони   в Спаската кула. Според авторите на обръщението „след завръщането на иконата на Спасителя, е необходимо да се издигне над кулата   двуглавия орел – националната емблема на нова Русия.“

Освен това, отбелязват от движениетона 24 октомври ще се навършат  75 години от премахването на двуглавия орел от Спаската кула.

Премахнатият през 1935 г.  орел на кулата е монтиран през 1912 година. А първият орел над Кремъл се е появил през  XVII век.

След отстраняване на двъглавите орли, на тяхно място са поставени петолъчки (първата е поставена точно на Спаската кула). Те първоначално са били позлатени, а композицията се допълва със сърп и чук. През 1935 г., звездите са заменени с рубинени, с вътрешно осветление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *