Posted inБез категория

Фирмата EABG от Абу Даби опроверга правителството за проекта за Формула 1 в България

Фирмата EABG от Абу Даби опроверга изявленията на българските институции, че ще инвестира в проекта за писта за Формула 1 край София, съобщава в днешния си брой в. „Сега“.

Пред „Сега“ Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обяви, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България.

Изявлението  на фирмата е изпратено до вестника в отговор на негово запитване. Изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.

„EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за „Формула 1“. Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за „Формула 1″ е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос“, обяснява в писмо до „Сега“ изпълнителният директор Раид Абу Худра.

Най-големият проблем за компанията обаче е това, че в официалните прессъобщения на МС и на Министерството на икономиката тя е представена като държавна, а не като частна, каквато е, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е обявен като шейх вместо като бизнесмен. Подписаният документ също е преувеличен, макар да е единствено „писмо за намерение“.

На 30 август Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че съвместна компания между държавни фирми от България и Абу Даби може да построи и управлява бъдеща писта за Формула 1 край София. Според официалната информация министърът на икономиката Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки са подписали меморандум за сътрудничество, в който е записано създаването на смесената компания.

В съобщението се посочваше, че от страна на Абу Даби в съвместната фирма ще участва държавната Emirates Associate Business Group (ЕАBG). Тя трябва да осигури финансирането на проекта.

Същия ден беше обявено, че преди да се срещне с Трайчо Трайков, шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е разговарял и с премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили перспективите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други.

Само преди два дни лично министър Трайков обяви в интервю за НТВ, че е оптимист за осъществяването на проекта.

„Аз се занимавам само с устройствената част на нещата. Преди срещата Богдан Николов ни каза, че фирмата е проверена в интернет и тя имала достатъчно компании в света“, заяви пред „Дневник“ главният архитект на София, който е присъствал на срещата с фирмата от Абу Даби. Той не можа да уточни как са били представени. „Каква е разликата между частни и държавни при тях? Аз ще се уверя, че нещата са се случили, като започне да се копае. Ние имахме няколко опити“, каза още Диков. Според него „у нас борбата е по-скоро нещата да не станат, отколкото да станат. Извънредно големи ентусиасти сме за провала“.

Абу Даби и София договарят строежа на писта за състезания от Формула 1 в България

презБългария | Фирмата EABG от Абу Даби опроверга правителството за проекта за Формула 1 в България (обновена в 11.30ч.) – Dnevnik.bg.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *