ВСС ще поиска бюджетът на съдебната власт за 2011 г. да се увеличи с близо 100 млн. лв. спрямо 2010 г.

    Висшият съдебен съвет (ВСС) ще поиска бюджетът на съдебната власт за 2011 г. да бъде 483.429 млн. лв., което е с 96 млн. лв. повече спрямо сумата за тази година. Това съобщи председателят на бюджетната комисия Иван Колев на съвета след днешното му заседание, на което беше обсъдена прогнозата за приходите и разходите на съдебната власт догодина.

    Утре представители на ВСС ще представят проектобюджета си на Министерството на финансите. Според Конституцията съдебната власт има самостоятелен бюджет.

    В сумата не са включени разходите за изграждане на специализираните съдилища, тъй като проектът за създаването им все още не е приет от парламента.

    Иван Колев обясни, че увеличението спрямо тази година е основно заради по-големите капиталови разходи за 2011 г. 7 млн. лв. са предвидени за Единната информационна система за противодействие на престъпността, която се изгражда вече 13 години.

    В нея трябва да влязат следствието, прокуратурата, съдът, МВР, ДАНС и министерствата на отбраната, правосъдието и финансите. На системата се залага да спре умишленото протакане на делата, защото ще позволи на всеки от органите в наказателна система да провери къде по веригата се забавя дадено разследване. Въпреки че не работи по официални данни за системата са изхарчени 14.5 млн. лв.

    презБългария | ВСС ще поиска бюджетът на съдебната власт за 2011 г. да се увеличи с близо 100 млн. лв. спрямо 2010 г. – Dnevnik.bg.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *