Posted inБез категория

Сексапилният Евросъюз, страдащ от импотентност

Както пише постоянният автор на „Шпигел“ Бенджамин Бидер,  на руско-европейска среща на върха в Ростов на Дон, големите очаквания са били  главно от страна на Москва: Това беше първата среща след влизането в сила на Договора от Лисабон, като Кремъл се е надявал, че ЕС ще става по-силен и по-решителен.

„Ние имаме желание да се даде на преговорите конкретен характер“ – каза преди срещата на върха президентският съветник за външна политика Сергей Приходко.

„Руснаците искаха да поставят на Брюксел такива условия, при които той ще бъде принуден да реши веднага, като Москва няколко седмици преди срещата на върха заяви, че споразумението за улесняване и дори отмяна на визовия режим не е далеч“ – пише Бидер.

Както 1,8 милиона граждани на ЕС, които през миналата година са били изправени пред руската консулска бюрокрация, така и 3,6 милиона руснаци, посетили Европа през 2009 г., са стояли часове на опашки за визи в „Шенген“, разбират каква стойност би имало подобно споразумение.

„Ние искаме да зададете за определен период от време  решение на конкретни въпроси“, – казва Приходко по въпроса за премахване на визовия режим.

Въпреки това ЕС реши да се  ограничи с безсмислени фрази. „Искаме да бъдем партньори в модернизацията на Русия. Обсъдихме дългосрочните перспективи във връзка с безвизовото придвижване“, – съобщи председателят на ЕС Херман Ван Ромпей.

Във външнополитическите кръгове в Москва, пише в становището си журналистът, върви една шега за „сексапилният Европейския съюз, страдащ от импотентност.“

Източник: Der Spiegel

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *