Аномалиите на Земята не спират: Милиони тонове ледена вода се носят към Австралия

    Стотиците земетръси, които все по-често отнемат хиляди човешки животи, необичайните изригвания на вулкани, странни подводни течения.

    Всичко това едва ли е някаква случайност….

    Воден поток, който е 40 пъти по-пълноводен от от река Амазонка, е открит в Индийския океан на дълбочина 3 км. Неговата скорост е почти един километър в час. Което прави дебит от около 10 милиона кубически метра в секунда.

    Водата в потока е ледена. Тя тече от Антарктика към Австралия. Океанската „Река“ започва някъде в близост до архипелага Кергелен( на горната илюстрация) разположен на около 3 000 км от родината на кенгуруто.

    Потокът, който е по-голям от  40 Амазонки, започва в Индийския океан (бялата точка) и се устремява към Австралия (вдясно).

    Подводното течение, за което никой преди не е подозирал, е било открито благодарение на система от датчици, монтирани в района на архипелага.

    Сензорите са монтирани за мониторинг на параметрите на океанските води и мониторинг на процесите на глобалния пренос на топлина в него.

    И с обмена на топлина през последните години нещо се случва: Студените антарктическите води се затоплят по някакъв  необичаен начин….

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *