Слуховете за високи цени на тока в рамките на комунизма

    Вероятно читателите на 40+ години помнят мерзостта на тодорживковото управление, което освен с терор и насилие, успиваше народонаселението и със слухове. Пример: ДС чрез своите агенти преди всяко повишаване на цената на нещо, пускаше убийствен слух. Като това, че цената на бензина ще се вдигне с 30 ст. (това си бяха много пари!). След около месец упорита циркулация на тревожния слух и достигането му във всички кътчета на НРБ, на една от вътрешните страници на „Работническо дело“ се появяваше малка дописка, че е взето решение цената на бензина да се покачи с 15 ст!!!! Уморен от очакваното гоялмо повишение, социалистическият труженик си отдъхваше при „добрата новина“ и лягаше да спи спокойно.

    А партийните другари денонощно обясняваха на простосмъртните как добрия Тодор Живков, загрижен за тях и за цялата България, въпреки натиска на империалистите, вдигнал цената с мноооого мъничко…..

    Нещо такова се случи и сега с цената на тока.  Само че предвид световната криза, комунистическите олигарси нямат това време, а и желание, да чакат един тревожен слух да бръмчи дълго време в медийното пространство. След като преди ден – два се появи слуха, тиражиран директно  от ДКЕВР, че парното скача с 35 %, а токът с 5, днес пак оттам, но вече в ролята на добрия Тошо обявиха:

    Повишението на цената на електроенергията ще бъде с до 2 %, на природния газ – с над 20 %, а топлата вода ще поскъпне най-малко с 15 % средно за страната от 1 юли, според последните разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

    И какво излезе сега? Че дяволът не бил толкова червен и олигарсите не са толкова алчни??? Да бе, да!!

    Едно обаче не е ясно. Дава ли си сметка премиерът Бойко Борисов, че подобни ДС изпълнения се трупат само като негативи върху него? Защото дълго размахваният от него пръст на ЕРП-та и Топлофикации се оказва, че не е нещо повече от вятър в джоба на избирателя….И още, че именно енергийната мафия у нас вече сериозно разклаща стола му преди изборите… А Гоце и сие само това чакат….

    Стойчо Генов, Пловдив

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *