Гибелта на полския президент е удар по руско-полските отношения

    Смъртта на полския президент в самолетна катастрофа в Западна Русия е тласък към един нов кръг от взаимни обиди в деня, който трябваше да послужи за помирение между Русия и Полша, предполага списание TIME. Президентът летя за Русия да почете паметта на десетки хиляди поляци,  екзекутирани по заповед на Сталин през 1940 г. в същата гора край Смоленск, пояснява авторът Саймън Шустер. Лех Качински остро критикуваше Путин и усилията на Русия да възстанови влиянието си на територията на бившия Съветски съюз. Една от основните инициативи на Качински бе отправения призив към Русия да признае убийството на полски офицери през 1940 г. от НКВД.

    „В сряда, Путин направи безпрецедентен жест на добра воля – първият в историята на руските лидери отдаде почит на поляците, които са били екзекутирани от Сталин, заедно с полския министър-председател „, – пише вестникът, като припомня, че по време на церемония е присъствал Доналд Туск.

    Според автора, Путин е дал спорно обяснение на мотивите на Сталин, но и „много хора е разочарова в Полша, като не е определил клането като военно престъпление и не е обещал, че имената на изпълнителите , съхранявани в руските тайни архиви ще продължат да бъдат тайна за поляците „.

    Но по-голямата част от поляците и руснаците, обаче, са приели церемонията с участието на Путин и Туск като поразителна стъпка към помирение, посочва изданието.

    Последиците от гибелта на делегацията за полско-руските отношения зависят до голяма степен от това как Русия ще се справи със съвместното разследване на бедствието, вярва авторът.

    Източник: Time

    И още по темата:

    ВЕРСИЯ: Двигателите на самолета на Качински са прекъсвали при кацане?

    Tри версии за катастрофата със самолета на Качински-видео

    Шестият инцидент със самолета на Качински се оказа трагичен!

    ФОТОСИ от мястото на катастрофата с полския президент Лех Качински

    132 загинали заедно с полския президент Лех Качински-списък

    Разби се самолетът на полския президент

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *