Пластигломерат-това е странно и страшно.

63541831254444444444444Хората, които първи открили това, го наричат ??нещо странно и страшно. По бреговете на островите на хавайския архипелаг, в един момент все повече и повече започва да се срещат грозни бучки. Учените са обяснили същността на техния произход, и им дават името  пластигломерат

Това не е просто боклук, а неговото развитие. Своеобразната еволюция, обединяваща в себе човешкото невежество и силата на природата. Физически и химически появата на пластиглоамерата е лесно обяснима. Благодарение дейността на човека, несметни количества пластмасов отпадък се оказват в океана. Когато пластмасата попадне в зона на подводни вулкани, тя започва да се топи и се превръща в лепкава полутечна субстанция.
Движейки се по дънните течения, разтопената пластмаса събира пясък, миди и корали. Когато пластмасовия боклук се отдалечи от източника на подводна топлина, той изстива и взима много грозни форми.

Пластиглоамерата има положителна плаваемост. Той е в състояние да изминава хиляди километри по вода, докато не се спре в някой бряг. Хората намерили такива чудеса по плажовете, могат да научат от тях цялата история на човешкото посегателство върху океана. В купищата изпечена пластмаса може да се намерят широка гама от опаковки и отпадъци, обитаващи дъното преди това.
Учените са изчислили, че от 1950 година насам в океана е изхвърлен около един милиард тона пластмаса. Това означава, че терминът пластиглоамерат тепърва навлиза в обръщание и за в бъдеще ще добие огромна популярност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *