The Economist определи Уругвай за Държава на годината

    410770_ap-5_f2013 г. бе белязана и с блясък и с беди, а  списание “ The Economist “ реши да определи за първи път  „Държава на годината“, но не като отчита БВП, или каквито и да са  други икономически критерии. Списанието даде своя приз на Уругвай.

    Определяйки „супер- държавата“ за изминалата година „Икономист“ избра тази, която е управлявана от „най-бедния  президент в света“, и която въведе някои от най-либералните закони в света, откривайки глобално значима посока.

    “ Гей браковете са въпрос, който разрушава границите и  увеличава глобалното човешко  щастие, и при това това безплатно. Няколко страни реализираха тази политика през 2013 г., включително и Уругвай, който също така е уникален и заради това, че единствен легализира и регулира производството , продажбата и употребата на канабис“, пише британското списание, отбелязвайки, че правителството на Уругвай вече може да насочи вниманието си към по „сериозни задачи“.

    Според “ Икономист „, ако този път последват и други и се приложат  същите закони и към други наркотични вещества,  „вредите, които  наркотиците нанасят, ще бъдат драстично намалени“.

    „Което е още по-добре,  „човекът на върха“, Хосе Мухика, е удивително скромен. Искреност, която не е обичайна за един политик, описва новия закон като експеримент. Президентът живее в скромен дом, ходи сам с кола на работа „и лети в икономична класа“

    Мухика от заплатата си, която е в размер на 12 500 щатски долара , за себе си запазва една десета , или 1250 щатски долара, а  всичко останало дава за благотворителност, затова и го наричат „най-бедният президент в света“.  Наскоро той обяви, че след края на президентския си мандат ще осинови трийсет деца и във фермата си ще  ги научи да се занимават със земеделие.