Протестите в Украйна показват: ЕС за пореден път дава надежда на някого

    „ЕС нерядко става причина за безредици. Още по-рядко хора излизат на барикадите в подкрепа на Брюксел. Умореният, затънал във вражди стар съюз, вероятно  забавящ световната икономика,   е затънал в мерки за икономии, страда от неувереност в себе си и роди цяло поколение изгубени млади хора. Но стотиците хиляди предимно млади хора,  излезли по улиците на Киев в неделя  смятат, че за ЕС си струва да се борят“ –  пише Иън Трейнър в статия за The Guardian.

    Това може да изглежда невероятно, но срещата на върха на лидерите на ЕС послужи като искра за най-същественият от времето на  „Оранжевата революция “ през 2004 г. взрив на национален гняв в Украйна. Киев е боядисан в синьо и оранжево- цветовете на украинското знаме,  и знамето на Европейския съюз.

    Как се стигна до това? Украйна, според тези които са на улиците, пропусна съдбоносната дата на срещата във Вилнюс в петък. След пет години обсъждане на споразумението за свободна търговия и политическо асоцииране с ЕС , президентът Виктор Янукович отказа да подпише пакта и се поддаде на натиска на Кремъл.

    Основната цел на Янукович е да остане на власт след президентските избори през 2015 година. Той , изглежда, е счел, че е по-добре да заложи на Владимир Путин,  отколкото на Ангела Меркел и други европейски лидери, за да постигне тази цел .

    Не е ясно колко дълго ще се задържи енергията по улиците, както и дали тя ще може да се трансформира в по-ефективна политическа форма. Основният опонент на Янукович, Юлия Тимошенко , е в затвора . Янукович се страхува от нея. Путин може да му помогне в краткосрочен план , но цената ще бъде висока и ще навреди на стремежите на протестиращите, пише вестникът.

    Източник : The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *