Метално ядро на загинала планета се върти около Слънцето

    planetaВероятно сте чували за плановете на NASA, неин изследователски екип  да кацне на астероид през следващите няколко години. Но защо да се каца на обикновен астероид , ако точно над главите ни се върти изцяло метално ядро на отдавна мъртва планета ?

    Кандидат за тази мисия е астероида 16 Psiche.  Линда Елкинс – Tантън от  Carnegie Institution наскоро предложи мисия до този астероид по време на среща на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско. Структурата на 16 Psyche много напомня  земното ядро, но по-меките му  външни слоеве са били унищожени от удари на други астероиди.

    Ако това  метално ядро някога наистина е било разтопено, то вероятно има и силни магнитни свойства. Това може значително да повлияе на дизайна на космически кораб или сателит , който ще бъде изграден за тази мисия. Към днешна дата има  няколко различни симулации на 16 Psyche , и учените, които го изучават ,  го наричат „метален свят“.

    „Мисия на 16 Psyche – това е единственият начин, чрез който човечеството някога ще бъде в състояние да посети ядрото на друга планета „, казва Елкинс – Tантън, добавяйки, че този астероид може да ни научи как са устроени планетите.  „Можем да научим за градивните елементи на планетите от първите няколко милиона години на Слънчевата система по уникален начин, който  няма да  може да се повтори“.

    http://gizmodo.com/the-naked-metal-core-of-a-dead-planet-is-circling-the-s-1489963637

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *