Германски учени превърнаха сперматозоиди в роботи

    robotГермански учени са предложили да се използват сперматозоиди зa основа за микроскопични „роботи“, чието движение  може да се контролира от магнитно поле, пише New Scientist.

    Да контролират движението на сперматозоидите биолозите сe научили чрез използването на микроскопични тръби от желязо и титаниеви наночастици.

    Дължината на тръбите е около 50 микрометра, a диаметърът им се свива от 8 микрона в единия край, до  5 микрометра в другия. Коничната форма водила до това,  че сперматозоидите след като влизали в тръбата, не можели да се измъкнат и се оказвали блокирани.

    При това вътре в тръбата се оказвалo само тялото на клетката, а опашката  оставала свободна и така продължвала да се движи. Посоката на това движение учените управлявали с външно магнитно поле.

    За да се създадат такива “ роботи“ само трябвало да се добави суспензия от такива тръбички към сперма от бик. Преди биолозите могли да контролират  движението на сперматозоидите чрез създаване на химически градиенти.

    Това, обаче, бил по- малко гъвкав начин за контрол от магнитното поле, чиято посока може да се променя мигновено. Такава магнитна система за контрол на движение е предварително тестван с  бактерии с магнитни гранули.

    Учените смятат, че използването на управляеми „спермоботове“ може да бъде полезно за лечение на безплодие и в бъдеще, за целева доставка на лекарства.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *