Израел е готов самостоятелно да нанесе удар по Иран

    Сега САЩ и други световни сили се стремят отново  да решат проблема с иранската ядрена програма чрез дипломация, пише Financial Times. Но Яков Амидрор, който до  октомври ръководи Националния съвет за сигурност на Израел, след други израелски представители направи сериозно предупреждение, пише журналистът Джон Рийд.

    Амидрор „увери,  че еврейската държава има възможност за самостоятелен удар по Ислямската република, и  е готова да нанесе този удар сама“.  В интервю за FT Aмидрор заяви, че Израел “ има достатъчно възможности да спре  иранците,  от много дълго време“.

    Вестникът припомня: в сряда се подновяват преговорите на „шесторката“ с Иран , но Израел е срещу временните споразумения, които не включват пълно спиране на ядрената програма на Иран. Нетаняху каза: „лошо споразумение“ ще доведе до война. Според автора, това е ясен намек за възможността за израелски удар.

    САЩ постоянно се противопоставят на израелския удар срещу Иран, опасявайки се от ответни атаки.

    „Ние не блъфираме“ – казва Aмидрор. Ние сме много сериозни –  подготвяме се за сценарий, при който Израел ще трябва да се защитава със собствени сили“.

    Той казва още, че се правят дълги полети за обучение на израелски пилоти за възможни задачи в Иран.

    А ако „Хизбула“ отговори с ракетна атака срещу Израел? „Ние трябва да се подготвим  за използването на сухопътните войски, за да влезем в градовете и да се справим с тези, който изстрелват ракети и да унищожим  ракети и пускови установки“ – каза Aмидрор .

    Източник: Financial Times

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *