Индустриалните сили не обръщат внимание на бедните страни на срещата за климата

    Срещата за климата на ООН, която се провежда в момента във Варшава, може да доведе до огромен конфликт заради  въпроса,  може би най-важният в преговорите, за финансовата компенсация на бедните страни след природни бедствия, причинени от измененията на климата, пише Der Spiegel.

    Индустриални държави  отхвърлиха исканията на развиващите се страни за финансова подкрепа в случай на екстремни природни бедствия. В предварителната версия на заключителния документ на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата,  не е отразено нито едно искане на развиващите се страни.

    „В нея няма и една дума  нито за обезщетение за икономически и неимуществени вреди, нито за социално-икономическите последици, нито за мигрантите – отбелязва изданието. Индустриални страни не са се съгласили на нито една  конкретна стъпка за борба с последиците от изменението на климата“.

    Както отбелязва Der Spiegel, експертите виждат предпоставки за сериозен конфликт, който при определени условия може да доведе до провал на срещата на върха във Варшава. Ако настоящите преговори стигнат до задънена улица, то това би било „политически неловко“ за индустриалните държави , се казва в статията . Освен това развиващите се страни “ може да блокират ново глобално споразумение за климата, което се очаква бъде подписано през 2015 г. в Париж. “

    Индустриализираните страни са „ужасени“, казва експертът от благотворителната международна организация Oxfam Ян Ковалчик: “ Какво ще се случи след 10-20 години, когато климатът се влоши още и ще трябва да се сблъскаме с исканията на много страни за обезщетения?“

    Източник: Der Spiegel

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *