Ексклузивно: Последните предложения на „шесторката“ към Иран

    Преди  новия кръг от преговорите за ядрената програма на Иран, който започва в Женева днес, осведомен френски чиновник е съобщил на Le Nouvel Observateur основните точки от предложенията на “ 5 +1″ към  Техеран .

    Основната цел на „шесторката“  е да се увери, че за тези шест месеца, през които ще действа временното споразумение, Иран няма да може тайно да построи атомна бомба, или да  натрупа достатъчно ядрен материал, се казва в статията.

    В този контекст  основното изискване е да се  спре да обогатяването на  уран до 20%. Иран също така ще бъде помолен да  „обедни“ половината от вече натрупаните запаси до 3.5 %. Защо половината, а не всичките 195 килограма? – пита репортерът. „Това е компромис“ – казва чиновникът.

    Освен това постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия ще се стремят да се спре изграждането на реактора с тежка вода в Арак и да има безпрепятствен достъп до ядрените съоръжения на Иран от страна на  международните инспектори.

    Ако Иран се съгласи с всички изисквания,  редица наложени му  икономически санкции ще бъдат вдигнати, съобщава изданието. САЩ ще деблокира част от замразените активи, ЕС ще вдигне забраната върху вноса от Иран на злато, благородни метали, нефтопродукти и петрол, а също и ще  позволи на европейските застрахователи да застраховат иранските танкери.

    Според източника, основната тема на дебатите в Женева ще са  два въпроса: сумата, която ще размрази Америка (“ не трябва да надвишава 20 милиарда долара“) , както и количеството на 3,5 процентния уран, кеото Иран ще може  да произвежда.

    „Предварителният договор съдържа още в преамбюла  основните характеристики на това, което може да се превърне в мирна ядрена програма, ако всички неясноти ще бъдат отстранени“- допълва източникът.

    Източник: Le Nouvel Observateur

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *