Дългосрочната безработица предизвиква ускорено стареене при мъжете

    Такова откритие е  направено от учени от Imperial College London. Според тях, хората, които не работят повече от две години,  стареят значително по-бързо от връстниците си.

    Според учените, те са първите, които са открили връзката между дългосрочната безработица и влошаване на здравето на клетъчно ниво.

    Изследователите са проучили повече от 5,5 хиляди ДНК проби от мъже и жени, родени през 1966 и преминали пълен медицински преглед на 31 г. По време на анализа учените измерили структурите , наречени теломери, разположени в краищата на хромозомите и защитаващи  ДНК от увреждане. Теломерите се съкращават  през целия живот на човека, и тяхната продължителност се счита за маркер на биологичното стареене. Кратките теломери са свързани с повишен риск от свързани с възрастта заболявания като захарен диабет тип 2, и сърдечно-съдови заболявания , пише Medical Xpress .

    В резултат , учените са установили, че в някои случаи , теломерите били значително по-кратки. Оказало се, че повечето от тези хромозоми се откриват при мъжете , които са били без работа за дълго време – за две или повече години. Оказва се, че безработицата се отразява крайно негативно на клетките и ДНК на мъжете, карайки ги да стареят по-бързо.

    Трябва да се отбележи , че този ефект не се наблюдава при жените. Може би това се дължи на факта, че в проучването са участвали малък брой жени, които са без работа за дълго време. Дали дългосрочната безработица е по-вредна за мъжете, отколкото за  жените , вероятно ще покажат нови  проучвания.

    “ Стресовите преживявания в детството и зрелостта вече се свързват с ускорено съкращаване на теломерите. Ние показахме, че дългосрочната безработица може да доведе до преждевременно стареене“- казва изследователят Jessica Buxton .

    Заслужава да се отбележи, че холандски лекари откриха наскоро, че депресията може да ускори стареенето с  4-6 години. В своите изследвания, те също са използвали измервания на теломерите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *